Aller au contenu principal
Bulgaria

Често задавани въпроси

1. Какво представлява Планът за Акционерно Участие на Служителите?
Планът за Акционерно Участие на Служителите е увеличение на капитала, предназначен за служителите на дадено дружество или група. Тези планове предлагат на отговарящите на условията служители възможността да придобият акции от своите дружества при изгодни условия.

2. Ще се предлага ли тази оферта всяка година?
Този план е вторият след две години. Това показва желанието на Групата редовно да предлага други планове през следващите години, без да гарантира тяхната периодичност.

3. Кой може да се запише?
На условията отговарят служители, които имат трудов договор с дружество, отговарящо на условията на Групата, имащи най-малко 24* месеца признат трудов стаж към датата на приключване на абонамента, 22 юни 2022 г. и които на тази дата са присъствали там.

*Да се отбележи: Някои държави имат ограничения върху условията за допустимост, виж Местното допълнение.

4. Кога да се запишем?
Абонирането ще бъде отворено от 8 и 22 юни 2022 г. (23 ч. 59 мин. ЦЕВ - Централно европейско време).

5. Как да се запишем?
Записването става онлайн чрез инструмент за записване, създаден за операцията, като се използват лични идентификатори („потребителско име“ и „парола“), които са били изпратени по електронна или по обикновена поща (ако не е била посочена електронна поща). При все това за служителите, които не разполагат нито с лична, нито със служебна интернет връзка, е възможно също да попълнят формуляр за записване, след като поискат такъв от отговорника за човешки ресурси на фирмата. За да бъде валиден, този формуляр трябва да бъде попълнен, подписан и изпратен до местния отговорник човешки ресурси преди изтичането на абонаментния период, 22 юни 23 ч. 59 мин. ЦЕВ, като за валидно доказателство се счита пощенското клеймо.

6. Изгубих си кодовете, какво да правя?
Местните кореспонденти човешки ресурси могат да генерират нова парола за служителя в инструмента за записване.Служителите могат също да изпратят имейл на [email protected] по време на периода на абонамент, ако имат нужда от помощ за свързване или за абонамент.

7. Възможно ли е да се промени/анулира моето записване?
Служителите могат да променят своето записване онлайн до последния ден на периода за записване, 22 юни 2022 г. След изтичането на периода за записване няма да бъде възможна повече никаква промяна и записването ще е окончателно. Служителите ще трябва да заплатят цялата сума на тяхната инвестиция.

8. Какво се случва, ако напусна групата?
Ако даден служител напусне групата след приключването на абонаментния период, то той отговаря на условията за допустимост. Неговите акции или дялове от Взаимния инвестиционен фонд на предприятието ще бъдат налични от момента на неговото напускане и ще могат да бъдат изкупени.

9. Каква е минималната инвестиция?
Минималната инвестиционна сума е една акция на L’Oréal.
 
10. Каква е максималната сума за записване на служител?
Максималната инвестиция е 50 акции на L'Oréal от 25% от годишното брутно възнаграждение за 2022 г.

11. Какво се разбира под „годишно брутно възнаграждение“?
Годишното брутно възнаграждение се състои от годишна заплата, премии, изплатени бонуси или печалби от лотария през 2022 г.

12. Какво се случва, ако надвиша тавана от 25% от годишното брутно възнаграждение?
Всеки служител се задължава да спазва този таван, като се подписва (онлайн или на хартия) на своя формуляр за записване. Рискът е неговата молба за записване да бъде намалена, ако не е спазил това ограничение.

13. В кой момент ще получа добавката си?
Добавените акции ще бъдат изплатени в края на периода на блокиране, т.е. около 3 ноември 2025 г. при някои условия (виж местното допълнение).

14. Кои са случаите на предсрочно отблокиране?
Разгледайте внимателно Вашето „местно допълнение", където ще бъдат разяснени всички валидни случаи във Вашата страна.

15. Как даден служител ще бъде информиран за акциите, с които разполага?
При онлайн записване служителят ще получи обратна разписка, която му потвърждава записаната сума. Всеки абониран служител, през юли 2022 г., ще получи поща, съдържаща уточнение за броя на дяловете, които са му предоставени. Той ще получи и извлечение от сметка, по време на първото тримесечие на 2023 г., обобщаващо всички негови авоари. Освен това акционерните участници служители, чрез Взаимния инвестиционен фонд на предприятието ще разполагат също с достъп до интернет страницата на Amundi, www.amundi-ee.com, която им позволява да проверяват сметката си и да управляват наличните си авоари.

16. Как да се отблокираме?
Местният кореспондент е този, който ще разреши отблокиранията в зависимост от местните случаи, ще състави досието с подходящите елементи и ще съобщи на Amundi ESR за отблокиранията, които трябва да бъдат осъществени.

17. Възможно ли е да се отблокира само една част?
Да. Възможно е да се поиска отблокирането на всички или на една част от закупените и блокирани акции. При все това може да се позовете на дадена причина за деблокиране само веднъж: ако по повод на случай на предсрочно деблокиране Вие отблокирате само част от Вашите авоари, останалото остава блокирано до крайната дата, освен ако не бъдете засегнати от друг случай на предсрочно деблокиране.

18. Какво представлява дивидента?
Дивидентът съответства на частта от печалбата, която се разпределя от предприятието на неговите акционери. Това изплащане не се осъществява автоматично всяка година, то зависи от резултатите на Групата и от решението на Общото събрание на акционерите.

19. Блокират ли се дивидентите?
За акциите, притежавани чрез Взаимния инвестиционен фонд на предприятието, полученият дивидент увеличава стойността на дяловете и е блокиран.

20. Какво представлява принадена стойност/обезценяване?
Принадената стойност съответства на разликата между продажната цена на притежаваните акции и началната инвестиция. Ако разликата между двете е положителна, акционерът служител е осъществил принадена стойност. В обратния случай е претърпял обезценяване.





.