Aller au contenu principal
Croatia

NAJČEŠĆA PITANJA

1. Što je Plan za dioničarstvo zaposlenika (engl. Employee Share Ownership Plan - ESOP)?
Plan za dioničarstvo zaposlenika jest plan povećanja kapitala namijenjen zaposlenicima nekog trgovačkog društva ili grupe. Zaposlenicima koji ispunjavaju uvjete nudi se mogućnost stjecanja dionice svojih društava pod povlaštenim uvjetima.

2. Hoće li se ovakva mogućnost nuditi svake godine? 
Ovaj je plan drugi u dvije godine. To nam samo govori o želji Grupe da redovito predlaže druge planove u godinama koje dolaze, međutim ne možemo jamčiti u kojim razdobljima.

3. Tko se može upisati? 
Prihvatljivi zaposlenici su oni zaposlenici koji imaju sklopljen ugovor o radu s jednim od prihvatljivih poduzeća Grupe, i imaju najmanje 24* mjeseca radnog staža na dan završetka razdoblja za upis, 22. lipnja 2022., te su tog dana još uvijek zaposleni u poduzeću.

* Ne zaboravite: Neke države imaju ograničenja u pogledu uvjeta prihvatljivosti. Pogledajte lokalni dodatak.

4. Kada se upisati?
Upis dionica bit će moguć isključivo od 8. do 22. lipnja 2022. (u 23:59 sati po srednjoeuropskom vremenu - SEV).

5. Kako izvršiti upis ?
Upis se obavlja online s pomoću posebnog alata kreiranog za ovu priliku, unosom podataka za identifikaciju („korisničko ime” i „lozinka”) koje ste dobili e-poštom ili redovnom poštom (ako niste dostavili podatke za e-poštu). Međutim, ako zaposlenici nemaju pristup internetu, bilo službeno ili privatno, oni mogu popuniti prijavnicu ako je zatraže od referenta za ljudske resurse svoje jedinice. Kako bi bila valjana, prijavnica mora biti popunjena svim traženim podacima, potpisana i upućena na adresu lokalnog referenta za ljudske resurse prije isteka razdoblja za upis, 22. lipnja 2022. u 23:59 sati SEV (kao dokaz služi pečat pošte na omotnici).

6. Što učiniti ako ste izgubili šifre za upis?
Lokalni referenti za ljudske resurse mogu zaposlenicima u alatu za upis konfigurirati novu lozinku. Zaposlenici također mogu poslati e-poštu na [email protected] tijekom razdoblja pretplate ukoliko im je potrebna bilo kakva pomoć za povezivanje ili pretplatu.

7. Može li se upis izmijeniti / poništiti?
Zaposlenici upis mogu mijenjati online sve do isteka zadnjeg dana razdoblja za upis, 22. lipnja 2022. Po isteku razdoblja za upis nikakve izmjene više nisu moguće i upis je neopoziv. Zaposlenici će morati platiti cijeli iznos svojeg ulaganja.
 
8. Što će se dogoditi ako napustim Grupu?
Ukoliko zaposlenik Grupu napusti nakon razdoblja za upis, on je i dalje prihvatljiv. Njegovi udjeli u ESOF-u postaju dostupni u trenutku njegova odlaska i mogu se kupiti. 

9. Koliko iznosi minimalno ulaganje?
Minimalni iznos ulaganja je jedna L’Oréalova dionica.

10. Koliko iznosi maksimalan upis po zaposleniku?
Maksimalno ulaganje iznosi 50 dionica L'Oréala ograničeno na 25% bruto godišnje plaće za 2022.

11. Što znači „godišnja bruto plaća”?
Godišnja bruto plaća obuhvaća godišnju plaću te uplaćene premije i bonuse ili zaštićenu plaću u 2022.

12. Što će se dogoditi ako prijeđem gornju granicu od 25 % svoje godišnje bruto plaće?
Svaki se zaposlenik svojim potpisom (online ili putem prijavnog obrasca) obvezuje na poštovanje gornje granice. U suprotnom postoji rizik da njegova prijava za upis bude umanjena.

13. Kad mogu primiti svoje besplatne dionice?
Besplatne dionice isplaćuju se na kraju razdoblja držanja, odnosno oko 26. srpnja 2027. pod određenim uvjetima (vidjeti dodatak za zemlju).

14. Koji su slučajevi ranijeg izlaska/otpuštanja?
Proučite „Dodatak za zemlju” u kojemu su opisani slučajevi koji vrijede u vašoj državi. 

15. Na koji se način zaposlenika informira o dionicama kojima raspolaže?
Prilikom online upisa zaposlenik prima potvrdu o upisu kojom se potvrđuje broj zatraženih dionica. Svaki zaposlenik koji se upiše dobiti će u srpnja 2022., e-poštu s točno navedenim brojem dodijeljenih dionica. Također će, u prvom tromjesečju 2023. primiti izvadak računa, s rekapitulacijom svih sredstava.
Izravni dioničari raspolažu i pristupom internetskoj stranici BPSS-a pod nazivom Planetshares koja im omogućuje provjeru računa i upravljanje raspoloživim sredstvima.

16. Kako se provodi ranijeg izlaska/otpuštanja?
Raniji izlazak/otpuštanje odobrava odjel ljudskih resursa ovisno o lokalnim slučajevima. On sastavlja spis s pripadajućim elementima i šalje ga u banku BNP zaduženu za provedbu ranijeg izlaska/otpuštanja.

17. Je li moguće izlazak/otpuštanje samo jedan dio sredstava?
Da. Moguće je zatražiti izlazak/otpuštanje svih ili dijela upisanih i držanih dionica. Međutim, isti razlog za izlazak/otpuštanje može se opravdati samo jednom: ako prijevremenim izlaskom/odpuštanjem odpustite samo dio sredstava, preostali dio ostaje držan do isteka, osim ako je riječi o nekom drugom razlogu prijevremenog izlaska/odpuštanja.

18. Što je dividenda?
Dividenda odgovara dijelu povlastica koje društvo dodjeljuje dioničarima. Taj se prijenos ne obavlja automatski svake godine, nego ovisi o rezultatima Grupe i odluci Glavne skupštine dioničara.

19. Drže li se i dividende?
Ne, kod dioničara koji su izravni imatelji dionica jer se dividenda isplaćuje na njihov bankovni račun

20. Što je višak/manjak vrijednosti?
Višak vrijednosti jednak je razlici prodajne cijene zadržanih dionica i početnog ulaganja. Ako je ta razlika pozitivna, zaposlenik-dioničar ostvaruje višak vrijednosti. U suprotnom slučaju ostvaruje manjak.





.