ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI
1. Ce este un plan de participare a salariaţilor la capital?
Un plan de participare a salariaţilor la capital este o creștere a capitalului rezervată angajaților unei societăți sau ai unui grup. Aceste planuri oferă salariaţilor eligibili oportunitatea de a obține acțiuni la societățile la care sunt angajați, în condiții avantajoasase.
2. Această ofertă va fi propusă în fiecare an?
Acesta este al doilea plan în doi ani, ceea ce demonstrează dorința Grupului de a propune în mod regulat astfel de planuri, în anii care vor urma, fără însă a garanta periodicitatea acestora.
3. Cine poate subscrie?
Sunt eligibili angajații care au contract de muncă cu o societate eligibilă din Grup, care au cel puțin 24* luni vechime recunoscută în ziua de închidere a subscrierii, adică data de 22 iunie 2022 și care sunt prezenți la data respectivă.
* De reținut: Anumite țări prezintă constrângeri asupra condițiilor de eligibilitate, consultați Suplimentul local.
4. Când să subscriu?
Subscrierea va fi deschisă doar între 8 – 22 iunie 2022 (23.59 CET- ora Europei Centrale).
5. Cum se face subscrierea?
Subscrierea se face online, cu ajutorul instrumentului de subscriere creat pentru operațiune, utilizând datele de identificare personale („login” și „parolă”) care au fost comunicate prin e-mail sau corespondență (dacă nu a fost selectat e-mailul). Cu toate acestea, pentru angajații care nu dispun de conexiune la internet, nici profesională și nici personală, este de asemenea posibilă completarea unui buletin de subscriere, la cerere, către responsabilul de RU al entității. Pentru a fi valabil, acest buletin va trebui completat, semnat și adresat responsabilului de RU local înainte de închiderea perioadei de subscriere, la data de 22 iunie 2022, ora 23.59 CET, ștampila reprezentând dovada trimiterii.
6. Am pierdut codurile de subscriere, ce pot să fac?
Responsabilii locali de RU vor putea genera o nouă parolă pentru angajat, în instrumentul de subscriere. De asemenea, angajații pot trimite un e-mail la adresa [email protected] în perioada abonamentului, dacă au nevoie de asistență pentru conectare sau subscriere.
7. Este posibilă modificarea/anularea subscrierii?
Angajații își pot modifica online subscrierea până în ultima zi a perioadei de subscriere, la data de 22 iunie 2022. După încheierea perioadei de subscriere, nu va mai fi posibilă nicio modificare, iar subscrierea este irevocabilă. Angajații vor trebui să își plătească integral investiția.
8. Ce se întâmplă dacă un angajat eligibil părăsește grupul?
Dacă un angajat eligibil părăsește grupul după încheierea perioadei de subscriere, acesta este eligibil. Unităţile sale de fond din FCPE vor deveni disponibile în momentul plecării sale și vor putea fi răscumpărate.
9. Care este investiția minimă?
Suma minimă care poate fi investită este o acțiune L’Oréal.
10. Care este subscrierea maximă per angajat?
Investiția maximă este de 50 acțiuni L’Oréal, în limita a 25% din remunerația anuală brută pentru anul 2022.
11. Ce se înțelege prin „remunerație anuală brută”?
Remunerația anuală brută este constituită din salariul anual, prime, bonusuri vărsate sau WPS în anul 2022.
12. Care sunt riscurile în cazul în care angajatul nu respectă plafonul de vărsare, de 25% din remunerația anuală brută?
Fiecare salariat se angajează să respecte acest plafon, semnând (online sau pe suport de hârtie) buletinul său de subscriere. Riscul este ca solicitarea sa de subscriere să fie redusă în cazul nerespectării acestei limite.
13. În ce moment primesc contribuția angajatorului?
Acţiunile care reprezintă contribuţia angajatorului vor fi primite la finalul perioadei de blocare, adică în jurul datei de 26 iulie 2027, în anumite condiţii (vezi suplimentul local).
14. Care sunt cazurile de deblocare anticipată?
Consultaţi suplimentul local, în care sunt menţionate toate cazurile valabile în unitatea dvs. locală.
15. În ce fel va fi informat un angajat asupra acţiunilor de care dispune?
La subscrierea online, angajatul va obţine o confirmare de primire, prin care i se confirmă numărul de acţiuni subscrise. Fiecare angajat care a subscris va primi, în luna iulie 2022, un mesaj prin care i se va preciza numărul de unităţi de fond care îi sunt atribuite. De asemenea, el va primi un extras de cont, în trimestrul 1 al anului 2023, cu prezentarea tuturor deţinerilor sale. În plus, acţionarii salariaţi, prin intermediul FCPE, vor dispune de asemenea de acces la site-ul web al Amundi, www.amundi-ee.com, ceea ce le va permite să îşi consulte contul, precum şi să îşi gestioneze deţinerile disponibile.
16. Cum se face deblocarea anticipată?
Corespondentul local este cel care va autoriza deblocările, în funcţie de situaţia locală, va întocmi dosarul cu elementele relevante şi va comunica Amundi ESR deblocările de realizat.
17. Este posibil să nu se deblocheze decât o parte a deţinerilor?
Da. Este posibilă solicitarea deblocării tuturor acţiunilor subscrise şi blocate sau doar a unei părţi a acestora. Totuşi, un motiv pentru deblocare nu poate fi invocat decât o singură dată: în cazul în care, cu ocazia deblocării anticipate, nu deblocaţi decât o parte a deţinerilor proprii, restul vor rămâne blocate până la termen, cu excepţia situaţiei în care sunteţi implicat într-un alt caz de deblocare anticipată.
18. Ce este un dividend?
Dividendul corespunde părţii din beneficii care este distribuită de întreprindere acţionarilor săi. Acest vărsământ nu este automat în fiecare an, ci depinde de rezultatele Grupului şi de hotărârea Adunării Generale a Acţionarilor.
19. Dividendele sunt blocate şi ele?
Pentru acţiunile deţinute prin FCPE, dividendele primite vor creşte valoarea unităţilor de fond şi deci sunt blocate.
20. Ce reprezintă plusvaloarea/minusvaloarea?
Plusvaloarea corespunde diferenţei dintre preţul de vânzare al acţiunilor deţinute şi investiţia iniţială. Dacă diferenţa dintre acestea este pozitivă, acţionarul salariat realizează o plusvaloare. În caz contrar, este vorba de o minusvaloare.