Aller au contenu principal
Serbia

Najčešća pitanja

1. Šta je plan akcionarstva zaposlenih?
Plan akcionarstva zaposlenih predstavlja povećanje kapitala namenjeno zaposlenima neke kompanije ili grupe. Ovi planovi nude zaposlenima koji ispunjavaju određene uslove mogućnost da steknu akcije kompanije u kojoj rade po povoljnim uslovima.

2. Da li će ova ponuda biti na snazi svake godine?
Ovaj je plan drugi u dvije godine. To nam samo govori o želji Grupe da redovito predlaže druge planove u godinama koje dolaze, međutim ne možemo jamčiti u kojim razdobljima.

3. Ko može biti upisnik?
Uslove ispunjavaju svi zaposleni koji su sklopili ugovor o radu sa kompanijom Grupe koja ispunjava uslove i koji imaju priznat staž od najmanje 24* meseca na dan završetka perioda upisa, 22. juna 2022, i koji su zaposleni u njoj na taj datum.

* Napomena: Neke zemlje podrazumevaju određena ograničenja u pogledu uslova; videti Lokalni dodatak..

4. Kada upisati akcije?
Upis je otvoren isključivo od 8. juna do 22. juna 2022 (23.59 č. po srednjoevropskom vremenu - CET).

5. Kako upisati akcije?
Upis akcije se vrši na mreži pomoću alata za upis kreiranog za ovu transakciju, korišćenjem ličnih podataka za identifikaciju („prijava“ i „lozinka“) koji su prethodno poslati e-poštom ili poštom (ako nije priložena adresa e-pošte).Zaposleni koji, međutim, ne raspolažu ni poslovnom ni ličnom internet vezom imaju mogućnost da popune obrazac za upis po zahtevu koji podnose dopisniku za ljudske resurse pravnog subjekta. Da bi bio važeći, obrazac mora da bude potpuno popunjen, potpisan i naslovljen na lokalnog dopisnika za ljudske resurse pre završetka perioda upisa,  22. juna 2022 u 23.59 č. po srednjoevropskom vremenu, kao i uz autentičan poštanski žig.

6. Izgubio/la sam podatke za upis, šta da učinim?
Lokalni dopisnici će moći da generišu novu lozinku za zaposlenog u okviru alatke za upis. Zaposleni takođe mogu poslati e-poštu na [email protected] tokom perioda pretplate, ako im je potrebna pomoć za povezivanje ili registraciju.

7. Da li mogu da izmenim / otkažem upis?
Zaposleni mogu da vrše izmene upisa na mreži sve do poslednjeg dana perioda upisa,  22. juna 2022. Nakon perioda upisa nijedna izmena neće biti moguća i upis je neopoziv. Zaposleni će morati da plate ukupnu sumu svoje investicije.

8. Šta se dešava ako napustim grupu?
Ako zaposleni napusti grupu nakon isteka perioda upisa, on ispunjava uslove. Njegove akcije ili udeo u fondu FCPE postaće dostupne u trenutku njegovog odlaska i moći će da se otkupe.

9. Kolika je najmanja investicija?
Najmanji iznos investicije je jedna akcija kompanije L’Oréal.

10. Koliki je iznos najvećeg upisa po zaposlenom?
Maksimalno ulaganje iznosi 50 dionica L'Oréala ograničeno na 25 % bruto godišnje plaće za 2022.

11. Šta podrazumeva „godišnja bruto zarada“?
Godišnja bruto zarada se sastoji od godišnje plate, premija, isplaćenih bonusa ili WPS isplate u toku 2022.

12. Šta se dešava ako prekoračim ograničenje plaćanja do 25% godišnje bruto zarade?
Svaki zaposleni obavezuje se da poštuje ograničenje potpisom (na mreži ili na papiru) obrasca za upis. Ako zaposleni ne bude poštovao ograničenje, postoji rizik od smanjenja njegove potražnje upisa.

13. Kada dobijam dopunsku isplatu?
Akcije u vidu dopunske isplate dodeliće se po isteku perioda blokade, odnosno oko 26. jula 2027, pod određenim uslovima (videti lokalni dodatak).

14. U kojim slučajevima dolazi do prevremene deblokade?
Konsultujte „Lokalni vodič“ u kome su navedeni svi slučajevi koji važe za vašu zemlju.

15. Kako će zaposleni biti obavešten o akcijama kojima raspolaže?
Prilikom upisa na mreži, zaposleni će primiti potvrdu o prijemu koja sadrži upisanu sumu. Svaki zaposleni koji je upisao akcije primiće poštom u jula 2022. tačan broj udela koji su mu dodeljeni. Takođe će primiti i izvod računa u toku prva tri meseca 2023. godine sa pregledom ukupnih sredstava. Osim toga, zaposleni koji su akcionari putem fonda FCPE imaće pristup veb lokaciji Amundi, www.amundi-ee.com, koja im omogućava uvid u račun, kao i upravljanje raspoloživim sredstvima.

16. Kako ostvariti prevremenu deblokadu?
Lokalni dopisnik odobrava deblokadu u zavisnosti od lokalnih slučajeva, sastavlja spis sa svim relevantnim elementima i prenosi kompaniji Amundi ESR ili banci BNP informacije o deblokadama koje treba da se izvrše.

17. Da li je moguće odblokirati samo deo sredstava?
Da. Moguće je zatražiti deblokadu ukupne sume ili dela upisanih i blokiranih akcija. Međutim, na isti razlog za deblokadu možete se pozvati samo jednom: ako prilikom prevremene deblokade odblokirate samo deo sredstava, ostatak sredstava ostaje blokiran sve do isteka predviđenog perioda, osim ako dođe do druge prevremene deblokade.

18. Šta je dividenda?
Dividenda odgovara delu neto dobiti koju kompanija raspodeljuje akcionarima. Dividende se ne isplaćuju automatski svake godine: one zavise od rezultata Grupe i odluke donete na generalnoj skupštini akcionara.

19. Da li se dividende blokiraju?
Za akcije koje zaposleni poseduje preko fonda FCPE, primljena dividenda povećava vrednost udela i ona se blokira.

20. Šta je višak vrednosti / manjak vrednosti?
Višak vrednosti odgovara razlici između prodajne cene kupljenih akcija i početne investicije. Ako je razlika između te dve cene pozitivna, akcionar ostvaruje višak vrednosti. U suprotnom slučaju ostvaruje manjak vrednosti.





.