Aller au contenu principal
Sweden

FRÅGOR OCH SVAR

1. Vad är en aktieplan för anställda?
En aktieplan för anställda är en nyemission riktad till anställda i ett företag eller i en koncern. Dessa planer ger de anställda som omfattas möjligheten att förvärva aktier i sina företag till förmånliga villkor.

2. Kommer detta erbjudande att återkomma varje år?
Denna plan är den andra på två år. Det är ett bevis på koncernens önskan att regelbundet erbjuda andra planer under kommande år, utan att garantera hur ofta det kommer att ske.

3. Vem kan teckna?
De som omfattas är anställda som har ett anställningsavtal hos ett företag i koncernen som omfattas av aktieplanen, som har en anställningstid på minst 24* månader på sista teckningsdagen, den 22 juni 2022, och som arbetar kvar detta datum.

* Obs! Vissa länder har begränsningar av villkoren för att omfattas, se den lokala informationen.

4. När ska man teckna?
Det går bara att teckna från 8 till 22 juni 2022 (23.59 CET - Central European Time).

5. Hur tecknar man?
Teckningen görs över internet, med ett verktyg som har skapats för åtgärden, genom att använda personliga identifieringsuppgifter (användarnamn och lösenord) som har skickats ut till alla via e-post eller via brev (om ingen e-post finns angiven). För de anställda som inte har någon internetanslutning, varken via arbetet eller privat, är det även möjligt att fylla i en teckningsanmälan efter att ha begärt det hos enhetens HR-avdelning. För att vara giltig måste anmälan vara komplett, undertecknad och inskickad till den lokala HR-avdelningen innan teckningsperioden är slut, den 22 juni 2022. 23.59 CET. Poststämpeln avgör.

6. Jag har tappat bort mina koder, vad ska jag göra?
De lokala kontaktpersonerna på HR kan skapa ett nytt lösenord för den anställda i teckningsverktyget. Anställda kan också skicka ett e-postmeddelande till [email protected] under prenumerationsperioden, om de behöver hjälp för att ansluta eller registrera sig.

7. Är det möjligt att ändra/upphäva min teckning?
De anställda kan ändra sin teckning via internet fram till och med den sista dagen i teckningsperioden, den 22 juni 2022. När teckningsperioden är slut kan inte längre några ändringar göras och teckningen är oåterkallelig. De anställda ska betala hela sin investering.

8. Vad händer om jag lämnar koncernen?
En anställd som lämnar koncernen efter att teckningsperioden är slut omfattas fortsatt av aktieplanen. Andelarna i den företagsanknutna fonden, blir tillgängliga när den anställda avgår och kan köpas tillbaka.

9. Hur stor är minsta möjliga investering?
Den minsta möjliga investeringen är en aktie i L’Oréal.

10. Hur stor är den maximala investeringen per anställd?
Den maximala investeringen är 50 aktier i L’Oréal, begränsat till 25 % av den årliga bruttoersättningen 2022.

11. Vad menas med ”årlig bruttoersättning"?
Den årliga bruttoersättningen utgörs av den årliga lönen, tillägg och bonusar som betalas eller WPS under 2022.

12. Vad händer om jag överskrider gränsen på 25 % av min årliga bruttoersättning?
Alla anställda åtar sig att inte överskrida gränsen genom att skriva under teckningsanmälan (via nätet eller på papper). Risken är att teckningsbegäran minskas om gränsen överskrids.

13. När får jag min matchning?
De matchade aktierna lämnas när spärrtiden är slut, det vill säga runt den 26 juli 2027, på vissa villkor (se den lokala informationen).

14. Vilka möjligheter finns till förtida frigörande?
Se den lokala informationen, där finns information om alla de alternativ som är giltiga i ditt land. 

15. Hur kommer de anställda att få information om de aktier som de har? 
När den anställda tecknar via internet får den ett mottagningsbevis som bekräftar antalet begärda aktier och/eller belopp som tecknats. Kontaktpersonerna har möjlighet att komma åt dessa dokument vid behov. Alla anställda som har tecknat kommer att få post i juli 2022, som innehåller antalet andelar och/eller aktier som den har tilldelats. De får även ett kontoutdrag under det första kvartalet 2023, där alla tillgångar visas. Anställda som äger aktier via den företagsanknutna fonden får även tillgång till Amundis webbplats, www.amundi-ee.com, där de kan se sitt konto och hantera sina tillgängliga tillgångar.

16. Hur får man ett förtida frigörande av aktierna?
Det är den lokala kontaktpersonen som godkänner frigörandet för lokala fall, upprättar en fil med information och skickar den till Amundi ESR.

17. Är det möjligt att bara frigöra en del av sina tillgångar?
Ja. Det är möjligt att begära frigörande av samtliga eller några av aktierna som har tecknats och spärrats. En anledning till frigörande kan inte åkallas mer än en gång: om du endast frigör en del av aktierna vid ett förtida frigörande, kommer resterande del att vara spärrad fram till dess att spärrtiden är slut om du inte omfattas av någon annan anledning för förtida frigörande.

18. Vad är utdelning?
Utdelning är den del av vinsten som företaget delar ut till sina aktieägare. Utbetalningen görs inte automatiskt varje år, den beror på koncernens resultat och vad aktieägarna beslutar på bolagsstämman.

19. Är utdelningarna spärrade?
För aktier som innehas genom en företagsanknuten fond ökar utdelningarna bara värdet på andelarna och är alltså spärrade. 

20. Vad är en realisationsvinst/realisationsförlust?
En realisationsvinst är skillnaden mellan aktiernas försäljningspris och ursprungsinvesteringen. Om skillnaden mellan de två är positiv har den anställda gjort en realisationsvinst. I motsatt fall har den anställda drabbats av en realisationsförlust.





.