SIKÇA SORULAN SORULAR
1. Çalışan Hissedarlık Planı nedir?
Çalışan Hissedarlık Planı, bir şirketin veya bir grubun çalışanlarına ayrılmış bir sermaye artırımıdır. Bu planlar, gerekli nitelikleri karşılayan çalışanlara firmalarının hisselerini avantajlı koşullarla alma fırsatı sunar.
2. Bu teklif her yıl sunulacak mı?
Bu iki yıllık sürede uygulamaya konulan üçüncü plan. Dönemselliğine dair bir taahhütte bulunulamasa da, bu Grubun gelecek yıllarda da yeni planları uygulamaya koyacağını gösteriyor.
3. Plana kimler katılabilir?
Grup bünyesinde nitelikleri karşılayan bir şirkette hizmet sözleşmesine sahip olan, katılım kapanış tarihi 22 Haziran 2022 itibariyle en az 24* ay hizmet süresine sahip olan ve bu tarihte çalışmayı sürdüren çalışanlar plana katılabilir.
* Dikkat: Bazı ülkelerde katılım koşulları fazladan kısıtlamalara tabidir; Yerel Ek belgesine bakınız.
4. Plana ne zaman katılınabilir?
Plana katılım süresi, sadece 8-22 Haziran 2022 (23:59 CET- Orta Avrupa Saati) ile sınırlıdır.
5. Plana nasıl katılınabilir?
Katılım internet üzerinden, e-posta veya (e-posta adresi bildirilmemişse) normal posta ile gönderilen giriş bilgilerinin (“kullanıcı adı” ve “şifre”) girilmesi suretiyle, işlem için oluşturulan uygulama kullanılarak gerçekleştirilir. Ancak, iş veya özel internet bağlantısı olamayan çalışanlar tarafından, şirket İK Yetkilisi'nden talep üzerine alınabilecek katılım formu kullanılması da mümkündür. Bu formun geçerli olması için, doldurulup imzalandıktan sonra katılım dönemi kapanışı olan 22 Haziran 2022 23:59 CET öncesinde İK Yetkilisi'ne gönderilmesi gerekir (postane kaşesi esas alınır).
6. Katılım kodlarımı kaybettim, ne yapmam gerekir ?
İK Yetkilisi, katılım aracı içerisinden çalışan için yeni bir şifre oluşturabilir. Çalışanlar ayrıca, bağlanmak veya kaydolmak için yardıma ihtiyaçları varsa, abonelik süresi boyunca [email protected] adresine bir e-posta gönderebilir.
7. Katılımın iptal edilmesi /değiştirilmesi mümkün mü?
Çalışanlar, katılım döneminin son günü olan 22 Haziran 2022 tarihine kadar katılım bilgilerini internet üzerinden değiştirebilirler. Katılım dönemi sona erdiğinde başka hiçbir değişiklik yapılamaz ve katılım geri alınamaz. Çalışanlar yatırım tutarlarının tamamını ödemek zorundadır.
8. Çalışan Grup'tan ayrıldığı takdirde ne olur?
Katılım dönemi sona erdikten sonra bir çalışanın Grup’tan ayrılması durumunda, hisseleri veya FCPE payları ayrıldığı anda serbest bırakılır ve itfa edilebilir.
9. Minimum yatırım miktarı nedir?
Minimum yatırım miktarı, 1 L’Oréal hissesidir.
10. Çalışan başına maksimum katılım miktarı nedir?
Maksimum yatırım, 2022 brüt yıllık gelirinin %25’i ile sınırlı olarak, 50 hisse senedidir.
11. “Brüt yıllık gelir” ne anlama gelir?
Yıllık brüt gelir, 2022 yılındaki yıllık maaş, primler, ikramiyeler ve Kar Payı’ndan oluşur.
12. Yıllık brüt gelirimin %25’i tavanına uymaması durumunda ne olur?
Her çalışan katılım formunu imzalamak (internetten veya kağıt üzerinde) suretiyle bu tavana uymayı taahhüt eder. Bu sınıra uymaması durumunda risk, talep ettiği katılım miktarının azaltılmasıdır.
13. İşveren katkısını ne zaman alacağım?
İşveren katkısı hisseler blokaj süresinin sonunda, yani 26 Temmuz 2027 tarihinde, belirli şartlara tabi olarak sunulur (yerel ek belgesine bakınız).
14. Deblokaj durumları nelerdir?
Ülkenizde geçerli tüm durumların belirtildiği “yerel ek” belgesine göz atınız.
15. Sahip olduğu hisseler çalışana nasıl bildirilecek?
İnternet üzerinden katılım esnasında çalışana, katılım miktarını belirten bir alındı belgesi verilecek. Plana katılan her çalışan Temmuz 2022’de kendi namına yazılı hisselerin ve/veya payların sayısını belirten bir mesaj alacak. Aynı zamanda 2023'un ilk çeyreğinde, tüm varlıklarını özetleyen bir hesap ekstresi alacak. Üstelik FCPE aracılığı ile tüm çalışanlar, www.amundi-ee.com adresindeki Amundi internet sitesine giriş yaparak hesap bilgilerini kontrol edebilecek ve mevcut varlıklarının yönetimini gerçekleştirebilecekler.
16. Hisselerin deblokajı nasıl sağlanabilir?
Yerel duruma bağlı olarak deblokaj izni verecek, ilgili hususları içeren dosyayı hazırlayacak ve yapılacak deblokajları Amundi ESR veya BNP’ye bildirecek konumda olan, yerel İK yetkilileridir.
17. Varlıkların bir kısmının debloke edilmemesi mümkün müdür?
Evet. Satın alınan ve blokaja tabi hisselerin tamamının veya bir kısmının erken debloke edilmesini istemek mümkündür. Ancak her seferinde sadece bir deblokaj gerekçesi sunulabilir: Erken deblokaj durumunda varlıklarınızın sadece bir kısmını serbest bıraktığınız takdirde, başka bir erken deblokaj durumu söz konusu olmadığı sürece, kalan hisseler süre sonuna kadar blokaja tabidir.
18. Temettü nedir?
Temettü, şirket tarafından hissedarlarına dağıtılan kâr payıdır. Bu ödeme her yıl otomatik olarak yapılmaz: Grup'un sonuçlarına ve Hissedarlar Genel Kurulu'nun kararına bağlıdır.
19. Temettüler bloke edilir mi?
FCPE aracılığıyla bulundurulan hisseler için ise, ödenen temettü payların değerini artırır ve bloke edilir.
20. Sermaye kazancı / kaybı ne demektir?
Sermaye kazancı (artı değer), eldeki hisselerin satış fiyatı ile ilk yatırım tutarı arasındaki farktır. Bunların arasındaki fark pozitif ise, hissedar sermaye kazancı elde etmiş olur. Aksi takdirde, sermaye kaybı (eksi değer) söz konusudur.